Voordrachtfestival

Voordrachtfestival

Ieder jaar organiseert Cultuur En School Nijmegen het Voordrachtfestival: een project voor én door leerlingen van Nijmeegse middelbare scholen. Elke school maakt een voorstelling aan de hand van een vast thema, waarin leerlingen hun interpretatie van literaire teksten en gedichten geven. Het resultaat: een reeks verschillende voorstellingen met muziek, theater, dans, beeldende kunst en voordrachtskunst. Deze voorstellingen worden eenmalig voor publiek gespeeld tijdens de voorstellingsweek in de Lindenberg.

Het Voordrachtfestival bestaat al sinds 1988 en is een project waar we als Lindenberg erg trots op zijn! Al meer dan 35 jaar maken we op deze manier de verbinding tussen de scholen en ons als cultuurhuis. We geven hiermee heel letterlijk jong talent een podium! Prachtig om te zien wat het teweeg brengt en hoezeer het leeft, niet alleen bij de leerlingen, maar ook bij de begeleidende docenten en de bezoekers in de zaal.

Volgend jaar ook meedoen als school?
Bij deelname aan het Voordrachtfestival biedt Cultuur En School Nijmegen professionele workshops aan voor de leerlingen om de podiumpresentatie te verbeteren. Kosten voor deelname zijn € 650,- per school.
De voorstellingen vinden plaats in de Lindenberg.

Enthousiast geraakt? Neem dan contact met ons op per mail via info@cultuurenschoolnijmegen.nl of bel naar 024-3607547.

Voordrachtfestival 2024

In 2024 vond het Voordrachtfestival plaats van maandag 11 t/m vrijdag 15 maart. Deelnemende scholen waren de SSgN, NSG Groenewoud, het Montessori College en Kandinsky College. Het thema van dit jaar was Bij ons in de familie.

Recensies voorstellingen
Tijdens de festivalweek was Manon Emons - tekstschrijver en docent creatief schrijven - bij iedere voorstelling aanwezig als recensent. Per school schreef ze een recensie:

Recensie SSgN - 11 maart 2024
Recensie Kandinsky College - 12 maart 2024
Recensie Montessori College - 15 maart 2024
Recensie NSG Groenewoud - 15 maart 2024

Fotoverslag voorstelling NSG Groenewoud
Op vrijdag 15 maart volgden we de leerlingen van NSG Groenewoud vanaf de warming-up in de kleedkamer tot aan het applaus op het podium. Bekijk het fotoverslag hieronder!

Affiche Expositie
In 2024 was er weer een affiche expositie gekoppeld aan het Voordrachtfestival. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs konden hun eigen ontwerp voor een wervend Voordrachtfestivalaffiche insturen. Zo is er ruimte voor ieders creativiteit en talent; niet alleen in theater, dans of muziek op het podium, maar ook in beeldende kunst. Er zijn 65 affiches ingestuurd door leerlingen van de SSgN, NSG Groenewoud en het Canisius College. Alle 65 inzendingen werden vier weken lang geëxposeerd op het binnenplein van de Lindenberg. Een deskundige jury koos vijf favoriete affiches die dit jaar werden gebruikt ter promotie van het festival. Deze affiches worden hieronder toegelicht:

Amber Damen, NSG Groenewoud V4

“Het gebruik van primaire kleuren op dit affiche trekt direct de aandacht. Daarnaast spreekt de diversiteit in beeld veel mensen aan. De tekst is helaas wel moeilijk leesbaar door het kleurgebruik, hierin concurreren tekst en beeld met elkaar. Ook staan er enkele spelfouten op en ontbreekt het woord ‘Voordrachtfestival’.”

Imre, SSgN

“We zijn erg onder de indruk van de illustratie op dit affiche. Deze is erg mooi gemaakt en biedt een leuk perspectief op het thema van de expositie. De boodschap op het affiche gaat helaas nogal op in de achtergrond. Hier had meer contrast gebruikt mogen worden, voor een betere balans tussen tekst en beeld.”

Jasmijn Flendrie, Canisius College

“Een heel sterk beeld dankzij het contrast in kleurgebruik en de eenvoud. Het Voordrachtfestival is helaas ondergeschikt aan het thema in tekst, maar de verdeling en hiërarchie in tekst is verder erg goed uitgedacht.”

Nienke Kemper, NSG Groenewoud V5

“Op dit affiche zie je een goed samenspel tussen tekst en beeld, met een prachtige tekening. De zelfgemaakte tekening maakt het affiche ook erg persoonlijk, wat goed past bij het familiethema.”

Tirza Kersten, NSG Groenewoud V5

“Het mooie aan dit affiche is dat tekst en beeld sterk met elkaar communiceren. Dit dankzij het contrast hiertussen en de juiste grootte van de letters. Deze combinatie zorgt voor een mooie eenheid.”

Affiche Expositie

Sinds 2024 wordt er ieder jaar een affiche expositie georganiseerd bij het Voordrachtfestival. Alle door leerlingen gemaakte affiches worden geëxposeerd op het binnenplein van de Lindenberg. Daarnaast maakt een deskundige jury een selectie uit alle inzendingen. Deze selectie wordt gebruikt om het Voordrachtfestival onder de aandacht van het publiek te brengen.

Affichewedstrijd 1988 - 2023

Tot 2024 werd er ieder jaar een affichewedstrijd gehouden in plaats van een affiche expositie. Bekijk hieronder de winnaars van de affichewedstrijd van 1988 t/m 2023:

Volgende keer ook meedoen aan het Voordrachtfestival?

Neem contact met ons op.