Voordrachtfestival

Voordrachtfestival

Het Voordrachtfestival is een project voor en door jongeren, waarbij zij aan de hand van een jaarlijks wisselend thema hun creatieve interpretatie laten zien van literaire teksten en gedichten. Het resultaat is een reeks voorstellingen van verschillende scholen, waarbij muziek, theater, dans, beeldende kunst, digitale vormgeving en voordrachtskunst worden gecombineerd.

Voordrachtfestival 2023

Het zit er weer op: het jaarlijkse Voordrachtfestival. Dé kans om te zien hoe leerlingen van Nijmeegse middelbare scholen schitteren op ons grote podium. Tijdens de week van het Voordrachtfestival 2023 waren er op meerdere dagen voorstellingen te zien van de deelnemende scholen.

Het Voordrachtfestival is met recht een project waar we trots op mogen zijn: al meer dan 35 jaar maken we op deze manier de verbinding tussen de scholen en ons als cultuurhuis. We geven hiermee heel letterlijk jong talent een podium! Prachtig om te zien wat het teweeg brengt en hoezeer het leeft, niet alleen bij de leerlingen, maar ook bij de begeleidende docenten en de bezoekers in de zaal.

Het Voordrachtfestival 2023 vond van dinsdag 7 maart t/m vrijdag 10 maart plaats in de Lindenberg. NSG Groenewoud, SSgN, Kandinsky College en Montessori College verzorgden op die dagen een voorstelling rondom het thema 'Ik ben alles'.

BEKIJK DE AFTERMOVIE
BEKIJK DE ONLINE EXPOSITIE VAN DE AFFICHEWEDSTRIJD
LEES DE RECENSIES: 
SSgN | NSG Groenewoud | Montessori College | Kandinsky College

Aftermovie Voordrachtfestival 2023

Voordrachtfestival 2023 in beeld

Dit jaar hebben we een aftermovie van het Voordrachtfestival laten maken door het Nijmeegse bedrijf Video Bros, waarin de leerlingen en docenten van de SSgN (Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen) de hoofdrol hebben. Een mooie blik op hun prachtige voorstelling en een kijkje achter de schermen!

Volgend jaar ook meedoen als school?

Bij deelname aan het Voordrachtfestival biedt Cultuur En School Nijmegen professionele workshops aan voor de leerlingen om de podiumpresentatie te verbeteren. Kosten voor deelname zijn €650 per school.
De voorstellingen vinden plaats in de Lindenberg.

Enthousiast geraakt? Neem dan contact met ons op
info@cultuurenschoolnijmegen.nl of bel 024-3607547.

Affichewedstrijd

Er is elk jaar een affichewedstrijd gekoppeld aan het Voordrachtfestival. Leerlingen gaan op school aan de slag om aan de hand van het thema van het jaar een pakkende affiche te ontwerpen. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury de winnaar. Het affiche van de winnaar zal dan dat jaar gebruikt worden om reclame te maken voor het Voordrachtfestival.

Als een school niet mee kan doen met het Voordrachtfestival zelf, bestaat ook de mogelijkheid om alleen mee te doen met de affichewedstrijd – maar het leukst is natuurlijk om aan beide deel te nemen!

In 2023 is het winnende affiche van Nina Peters van de SSgN.  Gefeliciteerd Nina!
Bekijk alle inzendingen voor de affichewedstrijd van 2023 in de online expositie

 

Bekijk hieronder de winnaars van de affichewedstrijd van de afgelopen jaren:

Recensies 2022

Elise van Riet van Stichting Poëtisch heeft de voorstellingen van het Voordrachtfestival 2022 bezocht en er recensies over geschreven.

Hieronder wat korte citaten. Klik op de links om naar de volledige recensies te gaan.

17-3-2022 / NSG Groenewoud

"Als het leven een spel is, dan is de liefde de hoofdprijs."

"Jullie hebben het spel goed gespeeld. Complimenten! Docent Tijs heeft kans gezien ondanks de korte tijd en coronaperikelen jullie een mooie voorstelling te laten neerzetten. Volgend jaar weer?"

18-3-2022 / Stedelijk Gymnasium

"18 maart is het de beurt aan het Stedelijk Gymnasium. Onder leiding van Martijn en Caroline is deze voorstelling 'Eerste Keer' voorbereid. Er is gekozen voor meest bestaande teksten en muziek, en daar is een mooi geheel uit ontstaan met veel aandacht voor beeld en beweging."

Volgende keer ook meedoen aan het Voordrachtfestival?

Neem contact met ons op.