Voordrachtfestival

Voordrachtfestival

Het Voordrachtfestival is een project voor en door jongeren, waarbij zij aan de hand van een jaarlijks wisselend thema hun creatieve interpretatie laten zien van literaire teksten en gedichten. Het resultaat is een reeks voorstellingen van verschillende scholen, waarbij muziek, theater, dans, beeldende kunst, digitale vormgeving en voordrachtskunst worden gecombineerd.

Helaas kon de editie van 2021 niet doorgaan in verband met de maatregelen rondom corona.

Bij deelname aan het Voordrachtfestival biedt Cultuur En School Nijmegen professionele workshops aan voor de leerlingen om de podiumpresentatie te verbeteren. Kosten voor deelname zijn €650 per school. De voorstellingen vinden plaats in de Lindenberg.

Ook mee doen? Neem dan contact met ons op. Via info@cultuurenschoolnijmegen.nl of bel 024-3607547.

Affichewedstrijd

Er is elk jaar een affichewedstrijd gekoppeld aan het Voordrachtfestival. Leerlingen gaan op school aan de slag om aan de hand van het thema van het jaar een pakkende affiche te ontwerpen. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury de winnaar. Het affiche van de winnaar zal dan dat jaar gebruikt worden om reclame te maken voor het Voordrachtfestival.

Als een school niet mee kan doen met het Voordrachtfestival zelf, bestaat ook de mogelijkheid om alleen mee te doen met de affichewedstrijd – maar het leukst is natuurlijk om aan beide deel te nemen! In 2021 was het winnende affiche van Merel Nas van het SSgN.

 

Bekijk hieronder de winnaars van de affichewedstrijd van de afgelopen jaren:

Recensies 2020

Marjolein Pieks van Stichting Poëtisch heeft voor de voorstellingen van het Voordrachtfestival 2020 uitgebreide recensies geschreven. Hieronder wat korte quotes.

Klik op de link met de naam van de school om het hele verslag te lezen van wat zij over de voorstellingen te zeggen had, en krijg een indruk van hoe de voorstellingen zijn geweest.

10/02 - Recensie Montessori College

'Het Montessori heeft wederom bewezen dat ze kunst verstaan en kunnen overbrengen, een eenheid kunnen vormen en het thema kunnen aanvliegen vanuit diverse invalshoeken.'

11/02 - Recensie SSgN

'De SSgN weet van oudsher hoe je het publiek kunt boeien en interesseren, verrassen en bespelen. Een groep met lef en eigenheid die gezien mag worden als een van de publiekstrekkers van het Voordrachtfestival. Goede regie en theaterbeelden. Graag gezien.'

11/02 - Recensie Canisius College

'Er zit plezier en liefde in de voorstelling. Bescheidenheid die charmeert. Geen microfoons, geen schreeuwende of scanderende scenes maar teksten dicht op de huid. (...) Het Canisius stuurt het publiek naar huis met vragen en bezinning op het thema van dit jaar.'

12/02 - Recensie Stedelijk Gymnasium

'Een sympathieke voorstelling die trouw blijf aan de essentie van het Voordrachtfestival, namelijk: voordragen. Met hier en daar een theatrale of muzikale ondersteuning, is het Stedelijk Gymnasium een waardige deelnemer van dit mooie festival.'

Volgende keer ook meedoen aan het Voordrachtfestival?

Neem contact met ons op.