LEF

LEF

LEF is een project waarin 200 Nijmeegse leerlingen uit het primair onderwijs samen een muzikale theatervoorstelling op de planken brengen. De Lindenberg voert dit project in opdracht van Cultuur En School Nijmegen uit.

Onder professionele begeleiding van docenten, een regisseur, een acteur en muzikanten worden de scholieren in zes maanden tijd omgeschoold tot ware acteurs en dansers. In het eindresultaat staan kinderen van verschillende basisscholen zij aan zij in een schitterende voorstelling in de grote zaal van de Lindenberg.

Gedurende het schooljaar wordt er op de deelnemende scholen binnen schooltijd wekelijks les gegeven door een dans-, theater- en een zangdocent aan groep 5 en 6. Deze lessen worden ingepast in het schoolrooster, en alle kinderen nemen eraan deel.

Speciaal geïnteresseerde leerlingen krijgen nadat ze een eerste keer deel mee hebben gedaan met LEF de gelegenheid om het jaar daarop buiten schooltijd deel te nemen aan de productieklassen. De productieklassen bestaan uit kinderen van verschillende scholen, en worden alleen geselecteerd op motivatie, dus niet op aanleg of niveau. De lessen vinden buiten schooltijd plaats in de Lindenberg Aldenhof.

Van voorbereiding tot voorstelling

Alle deelnemende groepen van de scholen maken in de loop van het jaar een act voor de voorstelling. Het projectjaar loopt van februari of maart tot en met de voorstelling in juni. De begeleidende docent zorgt dat de beschikbare talenten en kwaliteiten benadrukt worden in de act.

De leerlingen uit de productieklassen worden voorbereid op hun dragende partijen in de voorstellingen. Alle acts van de verschillende scholen sluiten aan bij het verhaal van dat jaar. Sinds 2022 is dat 'Reis naar de regenboog', geregisseerd door Jos Verest en geschreven door Pieter van de Waterbeemd.

Gedurende het projectjaar komt de regisseur langs tijdens de lessen. Daarnaast komt de productieleiding een aantal weken voor de voorstelling in de klas langs om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Ouders worden uitgenodigd om tijdens en voor de voorstellingen te helpen met verschillende taken, zoals grimeren, het verzorgen van de catering, de opbouw van het podium en het helpen bij het aantrekken van de kostuums.

Uiteindelijk worden alle acts samengevoegd tot één programma. Deze complete voorstelling wordt uitgevoerd in de Lindenbergzaal van de Lindenberg. De voorstelling wordt ondersteund door live muziek van professionele musici.

Ouders, familie en andere geïnteresseerden krijgen de kans om de kinderen te zien schitteren in het eindresultaat op een groot podium. Aan LEF doen kinderen uit veel verschillende Nijmeegse wijken en uit alle lagen van de bevolking mee. Door deze gevarieerde samenstelling zijn er bij de voorstelling in de Lindenberg veel bezoekers aanwezig die normaal niet in het theater komen.

Voorgeschiedenis

Het LEF-project is geïnspireerd op het werk van Jacques d’Amboise, een New Yorkse danser en choreograaf die samen met grote groepen amateurs dansvoorstellingen maakt en in theaters uitvoert. Hierbij werkt hij niet alleen samen met kinderen, maar ook met volwassenen uit de gemeenschappen in de wijken van New York. Daarnaast is hij de oprichter van het National Dance Institute, een non-profit organisatie die dansopleidingen gratis toegankelijk maakt voor 40.000 New Yorkse schoolkinderen per jaar. Tijdens een gastdocentschap aan de Theaterschool in Amsterdam in 1995 heeft hij zijn werkwijze toegelicht aan de hand van een kleinschalig project met kinderen, en dat is de inspiratiebron geweest voor LEF.

 

Ook meedoen met LEF?

Neem contact met ons op.

info@cultuurenschoolnijmegen.nl