Art Battle - Interview Leonie Hesselink

Op alle posters en flyers van Art Battle 2023 prijkt een fragment van een kleurrijk werk. Deze tekening was het winnende werk van Art Battle 2022 in de categorie havo. Leonie Hesselink heeft dit kunstwerk gemaakt toen ze vorig jaar in de eindexamenklas havo zat op het Canisius College. We spraken met haar vanuit Seoul, Zuid-Korea, waar ze op dit moment haar tussenjaar inzet om een nieuwe taal te leren en de wereld te ontdekken.

Hallo Leonie, wat tof dat je in Zuid-Korea bent! Hoe kom je daar terecht?

‘Na mijn eindexamen havo ben ik eerst doorgegaan naar vwo. Maar terwijl ik daarmee bezig was voelde ik toch niet genoeg motivatie om na mijn mavo- en havo-diploma ook nog mijn vwo-diploma te halen. Dus heb ik ervoor gekozen om iets anders te doen. Het leek me tof om een andere taal te leren, en vandaar zit ik nu Seoul om daar twee maanden mee aan de slag te gaan.’

Voordat je deze stap naar het buitenland zette heb je dus eindexamen havo gedaan. En met je eindexamenkunstwerk gewonnen bij Art Battle 2022! Hoe is dat op school gegaan met je deelname aan Art Battle?

‘Ik wist niet dat ik meedeed aan de wedstrijd tot mijn beeldend docent Manon Trynes me dat vertelde. Zij had mijn werk uitgekozen als inzending, en mij opgegeven voor Art Battle. Tijdens het maken van het kunstwerk ben ik dus helemaal niet bezig geweest met dat het voor een wedstrijd was. Daardoor ben ik heel vrij geweest in het maakproces. Ik had verder helemaal geen verwachtingen, en was verbaasd toen ik hoorde dat ik gewonnen had met mijn tekening!’

Hoe is het werk tot stand gekomen?

‘Het thema was ‘Te gek’, dus dat gaf al veel ruimte om er creatief mee aan de slag te gaan. Ik maakte altijd heel veel schetsen, met allerlei ideeën die ik dan uiteindelijk net niet goed genoeg vond. Mijn beeldend docent vond dit juist een pluspunt, omdat ze daarmee het creatieve proces goed kon volgen. Tijdens de expositie lag er dan ook een dikke map met schetsen van mij.

In mijn schetsen had ik dus allerlei ideeën bedacht. De uiteindelijke tekening is heel anders geworden dan het eerste concept. Ik had vooral veel zin om lekker te tekenen, en werk altijd graag met veel kleur. Ik heb waskrijt gekozen als medium omdat je daarmee veel vrijheid hebt. Eerst heb ik alleen het meest kleurige gedeelte met de katten, het oog en de granaatappel getekend.

Toch voelde de tekening toen nog niet helemaal ‘af’, en mijn beeldend docent gaf me als tip om verder te denken hoe ik er nog een extra laag aan toe kon voegen. Toen heb ik het kleurige gedeelte uitgeknipt en op een groter vel geplakt. Het idee met het meisje en de gedachtenwolk is toen pas ontstaan. Daardoor voelde het wel ‘af’.’

Hoe was de avond van de prijsuitreiking voor jou?

‘Ik had geen enkele verwachting van die avond, en was er samen met mijn moeder heen gegaan. Toen ik werd genoemd als prijswinnaar was ik dan ook erg verrast! Ik ben geen enorme fan van voor groepen mensen te staan, maar uiteindelijk is het een leuke, gezellige avond geworden. En ik was natuurlijk blij dat ik zo onverwachts gewonnen had!

Later die week ben ik nog een keer naar de expositie geweest, om mijn werk te laten zien aan anderen. Ook zijn er meerdere mensen die ik ken nog naar de Lindenberg gekomen om mijn werk in het echt te zien daar. Nu hangt mijn originele werk nog steeds in de aula van het Canisius College!’

Je bent dus nu in Zuid-Korea om de taal te leren. Wat zijn je plannen voor volgend schooljaar? Ga je een creatieve studie doen?

‘Ik heb wel overwogen om animatie te gaan studeren aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Maar ik ken best veel mensen die ook een kunstopleiding zijn gaan doen, en van hun hoor ik dat het creatief bezig zijn wel anders wordt als je er je beroep van wil maken. Ik heb nu besloten dat ik Life Science ga studeren, waarschijnlijk in Rotterdam. Daarbij wordt je opgeleid om biomedisch laboratoriumonderzoek te doen.

Tekenen zal ik altijd blijven doen, en ik wil ook graag leren om zelf animaties te maken. Voor nu blijft dat dus een hobby, maar wie weet ga ik er in de toekomst toch ook in mijn beroep mee verder. Ik ben pas 19 jaar, dus genoeg tijd om te ontdekken wat het leven me nog allemaal te bieden heeft!

Verder vind ik het heel leuk dat ik bij Art Battle 2023 jurylid mag zijn. Ik ben erg benieuwd naar de werken van dit jaar!’

Heel leuk! We zien elkaar bij de prijsuitreiking van Art Battle op 20 juni 2023!