Voordrachtfestival 2023

Recensie NSG Groenewoud

De eerste show van het Voordrachtfestival 2023 begon met een donker podium en een enthousiaste rookmachine. Een jonge leerling komt het podium op – spotlight – stilte. Ze legt uit dat de leerlingen van de NSG hebben bedacht hoe zij het thema van dit jaar, “Ik ben alles”, hebben geïnterpreteerd. Hun show geeft een duidelijke boodschap: “Ik kan alles, ik ben een superheld”.

Een show vol alleskunners is wat de NSG heeft neergezet. Onder leiding van theaterdocent Roosmarijn heeft de groep jonge leerlingen zelf besloten wat zij op het podium neer wilden zetten. Geen gedwongen versmaten, maar plezier in theater, komedie, en alles wat daarbinnen en -buiten valt. Het is vooral dit plezier wat de show van de NSG op een hoger niveau heeft getild. De leerlingen hadden zoveel plezier in hun vechtscènes, een theatrale tegenhanger van Marvel-films, dat zij met zoveel gemak en ontspanning op het podium stonden als ervaren acteurs.

Het stuk zette uiteen wat het betekent om een held te zijn. In de eerste scène werd de discussie over heldendom al aangewakkerd: de acteur, gekleed in een roze badjas, zei dat ze een nieuwe soort held wilde zijn. Een held die past bij vandaag de dag.

Dit liet een van de meest iconische onderdelen van het stuk zien: het Superheldenvlog van Jeppe en Ollie. Deze twee modern day journalisten lieten met hun vlogs zien wat een held is en wat een held moet doen om deze titel te verdienen. Terwijl Jeppe in zijn Supermanshirt de kwaliteiten van een held opnoemde, lieten medeacteurs zien wat hij bedoelde. Oude vrouwtjes werden gered van superschurken, Action-kwaliteit brillen werden terug gestolen, en superschurken werden verslagen.

Deze scènes werden afgewisseld met beelden uit de school. De acteurs hadden zichzelf vragen gesteld over heldendom: “Wie is jouw held?” – Mijn hond. “Waarom?” – Omdat hij altijd voor me klaarstaat. Hoe anders in toon deze vragen waren dan de actierijke scènes en bijna filosofische beschouwingen van Jeppe en Ollie, ze droegen wel allemaal bij aan het thema van de show: wat is een held nou? Het liet zien dat een held ook iets anders kan zijn dan een machoman in een robotpak.

Een zo’n andere held moet ik toch nog even noemen. Eén van de leerlingen liet namelijk zien wat de ongelooflijke superkracht van wiskunde is. Ook al zie ik wiskunde zelf meer als een demon, waren de woordgrappen over “Pizzagoras” genoeg om de hele zaal aan het lachen te maken.

De NSG heeft laten zien wat, zoals een bezoeker mij na de show ook wist te vertellen, de meerwaarde is van volledige vrijheid voor de cast. Deze leerlingen hebben zich de show eigen gemaakt. Misschien geen traditionele voordracht, met poëzie of spoken word, maar deze voorstelling laat precies de creativiteit en expressie zien die centraal staat bij het Voordrachtfestival.

DOWNLOAD DEZE RECENSIE ALS PDF