Voordrachtfestival 2023 - Affichewedstrijd

Bekijk alle inzendingen in deze online expositie

Het Voordrachtfestival bestaat niet alleen uit de podiumvoorstellingen in de Lindenberg, maar er is elk jaar ook een affichewedstrijd aan gekoppeld. Leerlingen van middelbare scholen uit Nijmegen en omgeving worden uitgenodigd om op basis van het thema van dat jaar een ontwerp te maken voor het affiche. Een deskundige jury kiest uit alle inzendingen het beste affiche, en dat wordt dan ook echt gebruikt voor de promotie van het Voordrachtfestival!

De expositie van de affichewedstrijd is van 27 februari t/m 10 maart te zien op het binnenplein van de Lindenberg.

Kom vooral langs tijdens openingstijden van de Lindenberg om alle werken in het echt te bewonderen!

Op deze pagina is de online expositie van alle inzendingen te zien, zodat de werken ook na afloop van de fysieke expositie te zien blijven.

Deelnemende scholen: SSgN | Canisius College

Jury affichewedstrijd Voordrachtfestival 2023

Lieke Bisschop grafisch ontwerper Lindenberg Cultuurhuis
Brechtje Verberne beeldend docent Lindenberg Cultuurhuis
Sjoerd Los marketing en communicatie Lindenberg op School

Winnares affichewedstrijd

De winnares van de affichewedstrijd van Voordrachtfestival 2023 is Nina Peters van de SSgN!

Juryrapport

De jury vond het affiche krachtig vormgegeven, met veel aandacht voor detail. Over de indeling van het affiche is duidelijk goed nagedacht. Vooral opvallend is de keuze voor het onder elkaar zetten van 'Voordrachtfestival' in dikgedrukte zwarte letters aan de linkerkant. Dit maakt het affiche ook van een afstand aansprekend en leesbaar.

Typografie

Wat betreft de typografie is de jury erg gecharmeerd van de keuzes voor de lettertypes en de plaatsing van de informatie. Er is bewust gespeeld met de verhoudingen van de letters, zoals te zien is bij de boventitel 'Cultuur En School Nijmegen presenteert Ik ben alles 7 t/m 10 maart 2023'. Nina heeft gevarieerd in de hoogte van de letters, wat de tekst een dynamische indruk geeft.

Kleurkeuze letters

Opvallend detail is verder dat de kleur van de letters van de boventitel niet lukraak gekozen is uit het vaste kleurenpalet. Als je goed kijkt zie je dat de kleuren van de letters overeenkomen met kleuren uit de geschilderde leeuw. Hierdoor wordt de afbeelding van de leeuw op een subtiele wijze verbonden met de typografie, waardoor deze onderdelen van het affiche niet los staan van elkaar maar een geheel vormen.

De gekleurde letters van de boventitel 

De ogen van de geschilderde leeuw

Schilderij

Tenslotte is het schilderij van de leeuw vaardig uitgevoerd. De ogen zijn bijvoorbeeld niet zomaar geschilderd, maar drukken kracht en zelfverzekerdheid uit. Het goud van de kroon zorgt voor een mooie dynamiek met de verschillende tinten bruin van de huid van de leeuw. De beeldverdeling is ook prettig om naar te kijken: je oog kan rustig reizen tussen de verschillende beeldelementen, wat zorgt voor een interessante kijkervaring.

Gefeliciteerd!

Nina, van harte gefeliciteerd met je welverdiende winst! De jury is van mening dat je talent hebt voor grafische vormgeving, en vooral onder de indruk van de aandacht en zorg waarmee je het affiche hebt ontworpen. Ga zo door! We zijn benieuwd naar het werk dat je in je verdere carrière zult maken.

Eervolle vermelding affichewedstrijd

Naast het winnende affiche heeft de jury ook nog een eervolle vermelding gegeven.
Deze eer is voor het affiche van Aukje Oosterom, ook van de SSgN.

Juryrapport

Aukje Oosterom heeft in het ontwerp van haar affiche een mooie vertaling gemaakt van het thema naar een beeldend werk. 'Ik ben alles' wordt in dit affiche volgens de jury vertaald als dat je als mens vele verschillende kanten hebt. Dit affiche lijkt een ode aan de veelzijdigheid die ieder mens in zich draagt.

Collagetechniek

Om die veelzijdigheid van de mens te laten zien, heeft Aukje gekozen om een collage te maken met allerlei verschillende onderdelen van het menselijk gezicht. We weten als jury helaas niet of alle elementen van de collage door haarzelf getekend zijn. Mocht dit zo zijn, is dat een enorm pluspunt. De collagetechniek zorgt in ieder geval voor een dynamisch, veelzijdig affiche waarin veel te zien is.

Typografie

Voor de tekst heeft Aukje een stijlvol lettertype gekozen. De tekst is een horizontaal ritme over de collage heen gelegd. Dit zorgt voor een speelse afbeelding waarin je ogen van boven naar beneden en van links naar rechts over het affiche worden geleid.

Deelnemende affiches Canisius College

Madelief van Woezik

[ zoom in ]

Mathilde Schoofs

[ zoom in ]

Nena Jansen

[ zoom in ]​​​​​​​

Neraja de Jonge

[ zoom in ]

Ruha Hajeesa

[ zoom in ]

Sabirin Hussen

[ zoom in ]

Sam Walvoort

[ zoom in ]

Sophie Vollebregt

[ zoom in ]

Deelnemende affiches SSgN

Anieck Haakman

[ zoom in ]

Aukje Oosterom

[ zoom in ]

Cato Koster

[ zoom in ]

Charley Woltman

[ zoom in ]

Evi Akkers

[ zoom in ]

Fiene de Munk

[ zoom in ]

Fleur Schiks

[ zoom in ]

Floor van Heel

[ zoom in ]

Floortje Mahabiersing

[ zoom in ]

Fyonna Zara Gashi

[ zoom in ]

Joyce Rozendal

[ zoom in ]

Juliette Nooteboom

[ zoom in ]

Lina Lamers

[ zoom in ]

Liza van den Heuvel

[ zoom in ]

Nienke Wienen

[ zoom in ]

Nina Peters

WINNARES AFFICHEWEDSTRIJD VOORDRACHTFESTIVAL 2023!

[ zoom in ]

Ninthe Meijer

[ zoom in ]

Nora Etemadi Deilami

[ zoom in ]

Reza van Tilburg

[ zoom in ]

Ronja Elbers

[ zoom in ]

Shannon Felen

[ zoom in ]

Tamar de Ceuninck van Capelle

[ zoom in ]

Vera Verstappen

[ zoom in ]

Zara Krommenhoek

[ zoom in ]