Voordrachtfestival 2022

Recensie Stedelijk Gymnasium

Gelukkig kon het Voordrachtfestival dit jaar doorgaan. NSG Groenewoud en het Stedelijk Gymnasium zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan, en ondanks allerlei aan corona gerelateerde tegenslagen is het ze gelukt om een mooie voorstelling neer te zetten. Er is serieus gewerkt maar ook met heel veel plezier en dat was zichtbaar.

18 maart is het de beurt aan het Stedelijk Gymnasium. Onder leiding van Martijn en Caroline, die helaas er niet bij kan zijn, is deze voorstelling 'Eerste Keer' voorbereid. Er is gekozen voor meest bestaande teksten en muziek, en daar is een mooi geheel uit ontstaan met veel aandacht voor beeld en beweging.

Dat werd meteen duidelijk bij de eerste scènes. Op muziek van Doe Maar en teksten van Ernst Jansz en Willem Jan Otten presenteert het ensemble zich. Het gedicht 'Dat we' van Joke van Leeuwen wordt door Stephanie en Imke boeiend gebracht met mooi gebruik van lichaamstaal. Stephanie, Eloïse en Imke geven een spannende eerste zoen.

Dan is het tijd voor het geknor van de varkentjes Gijs, Imke, Luuk, Mika en Stephanie, leuk! Span er een koord over van Edvard Vendel wordt met behulp van touwen origineel neergezet door Eloïse, Evi, Imke, Sarah en Shiphrah. Mooi, indringend toneelbeeld.

Tygo brengt in vlot Engels 'First Day at School' met als reactie opgestoken vingers van zijn medeleerlingen. Gijs en Shihphra kijken terug naar 'Je eerste schooldag' en Mika naar de basisschool vanuit het perspectief van een trotse ouder.

Ingmar Heytze laat Gijs in de touwen hangen. We kunnen ons de afloop voorstellen. 'Te Groot om te Bewaren' van Tsead Bruinja is komisch en wordt goed gebracht door Shiphrah en Evi. Het onaangename van het coronatesten wordt duidelijk zichtbaar gemaakt door Gijs, Stephanie, Tygo, Imke en Luuk. Je kunt het bijna voelen.

Daarna volgt het klassieke verhaal van Toon Tellegen 'Het vertrek van de mier', met daarna eigen variaties op het thema 'missen'. Heel goed gedaan door Evi, Sara, Imke en Shiphrah Imke brengt de gevoelige tekst van Vrouwke Tuinman 'Bedscène'. Goed gedaan, verlicht door waxinelichtjes, wat een mooi sfeerbeeld geeft.

Eloïse laat de 'Eerste man op de maan' van C Buddingh duidelijk spreken. Met een warrige, wervelende tekst van Simon van der Geest nemen jullie afscheid en krijgen een terecht applaus gevolgd door muziek: Doe Maar nog eens.

Laten we hopen dat er volgend jaar door meer scholen wordt deelgenomen aan dit mooie Voordrachtfestival!

Elise van Riet

Foto's door Dennis Vloedmans tijdens de repetities