Voordrachtfestival 2022

Recensie NSG Groenewoud

Gelukkig kon het Voordrachtfestival dit jaar doorgaan. NSG Groenewoud en het Stedelijk Gymnasium zijn met veel enthousiasme aan de slag gegaan, en ondanks allerlei aan corona gerelateerde tegenslagen is het ze gelukt om een mooie voorstelling neer te zetten. Er is serieus gewerkt maar ook met heel veel plezier en dat was zichtbaar.

17 maart staan de leerlingen van NSG Groenewoud op het podium met voor de meesten de nodige zenuwen, want het is de eerste keer. Jammer dat Isabel er niet bij kan zijn, maar zij wordt goed vervangen. Het thema is 'De Eerste Liefde', een mooie uitdaging om daarmee aan de slag te gaan.

Bij de eerste scène stelt iedereen zich voor met: 'Mijn eerste liefde is……'. Er is gekozen om eigen teksten te schrijven en dat is goed gelukt. Het vraagt moed om daar alleen te gaan staan en je eigen gedicht te brengen. Dagmar brengt het humoristische gedicht 'Chocola' en Sara laat weten waarom ze er zo trots op is Française te zijn.

Dan zijn we welkom bij de eerste scène van 'Restaurant tweede kans'. Heel geestig gedaan door Thijne, Aniek en de vervangster van Isabel. De ober met theedoek ontvangt zijn gasten: voor de mensen die hun eerste kans op liefde hebben verspeeld. Liefde is net als het casino: soms win je alles en soms ben je alles kwijt. Wat wordt het deze keer?

Daarna geven de twee vloggers Amber en Anniek 'tips en tricks' om te helpen bij je eerste love. Het werd een zeer geslaagde les in de kunst van het lonken.

Thijne vertelt in het gedicht 'Dinoloog' over zijn toekomstbeeld paleontoloog te worden. Altijd goed om te fantaseren over je toekomst . Alles is mogelijk.

Dan de tweede scène van 'Restaurant tweede kans'. Gaat het deze keer lukken? Dagmar is de ober en ontvangt de gasten met de woorden: 'Liefde is net als golf de eerste keer sla je altijd mis'. De gasten Sara en Amber zetten goed een Amsterdamse en een Rotterdammer neer. Zoals je het kon zien aankomen is het niets geworden tussen die twee. Veel humor.

Het mooie gedicht van Isabel 'Mijn Spiegelbeeld' wordt goed gebracht door haar vervangster. Amber vertolkt haar gevoelige gedicht 'Jij' over haar eerste liefde. Ze maakt goed contact met haar publiek. Aniek wijdt zelfs een gedicht aan Mark Rutte. Hij is haar geheime recept!!

Dan de derde 'Restaurant'-scène, waarbij Thijne zich als politieagent laat verleiden door Yolanda - ondanks het duidelijke signalement van deze gevaarlijk dame. Dagmar is overtuigend in haar spel. Samenvatting van de drie scènes. als het leven een spel is, dan is de liefde de hoofdprijs.

Jullie hebben het spel goed gespeeld. Complimenten! Docent Tijs heeft kans gezien ondanks de korte tijd en coronaperikelen jullie een mooie voorstelling te laten neerzetten. Volgend jaar weer? Jullie hebben vast de smaak te pakken. Eén aanbeveling wil ik geven, breng je eigen tekst zonder papier dan is het overtuigender.

Laten we hopen dat er volgend jaar door meer scholen wordt deelgenomen aan dit mooie Voordrachtfestival!

Elise van Riet

Foto's door Dennis Vloedmans