Voordrachtfestival 2020 - Recensie Canisius College

Rebellie begint vaak met een doelgerichte actie of goede speech die het collectief aanzet tot meedoen en vereenzelviging met het doel. De kunst van het spreken is onontbeerlijk voor de betere actievoerder die zijn of haar mening onder de aandacht wil brengen.

Het Canisiuscollege opent dan ook met een vlijmscherpe redevoering geschreven door Jelle de Bruin waarmee de aandacht van het publiek wordt getrokken. Er zit tempo in de voorstelling, soepele overgangen,  een ontspannen sfeer. We zien de tragiek van Galileo Galilei die niet begrepen en zelfs afgewezen werd omdat hij een andere mening over het zonnestelsel was toegedaan dan die van de gelovige goegemeente.  Galileo is de rode draad in deze voorstelling die zich kenmerkt door aandacht voor literaire teksten als die van Nescio (De Uitvreter), Lieke Marsman, Jan Campert en Hester Knibbe.  De zes spelers blijven op deze manier dicht bij de essentie van het Voordrachtfestival, namelijk: voordragen. Drie meiden en drie jongens weten met een minimum aan theater te boeien door middel van een uitstekend tekstbegrip, een humoristische video over rebels gedrag op school en een voordracht ondersteund door een akoestische gitaartokkel.

Ook maken we kennis met de tragiek van een writersblock bij dichter Henk Nijhof die ook dit jaar weer veel zelfgeschreven teksten ten gehore brengt. Prachtige zang en live muzikale ondersteuning van ster Mira de Moor die gehuld in een duizelingwekkend glanzende zilveren cocktailjurk Life on Mars (David Bowie) zingt.

Er zit plezier en liefde in de voorstelling. Bescheidenheid die charmeert. Geen microfoons, geen schreeuwende of scanderende scenes maar teksten dicht op de huid. Complimenten voor het knap gemonteerde en humoristische filmpje. Complimenten ook voor de ritmische voordracht van Liedje van Protest (Annie M.G. Schmidt ) en lof voor de subtiele kledingkeuze voor de kostuums. T-shirts van Nirvana, een hemd en stropdas, een spijkerbroek met gaten. Spelers laten zien dat het hen te doen is geweest om de inhoud; wat is dwarsdenken precies en wat is het verschil tussen een rebel en een dwarsdenker?

Het Canisius stuurt het publiek naar huis met vragen en bezinning op het thema van dit jaar. Geen overbodige luxe lijkt me in deze tijd van holle frasen, tweets en snel nieuws. Voor wie echt wil dat de wereld verandert, moest maar eens beginnen met naar jongeren te luisteren en van ze te leren.

Marjolein Pieks (Stichting Poëtisch)

Download deze tekst hier als Word-document