Culturele Jaarprogramma’s in coronatijd: ‘Wakker’ van Tg Fien als schoolvoorstelling

Vanwege de coronamaatregelen moeten veel programma's aangepast worden om door te kunnen gaan. Zo ook de voorstelling 'Wakker' van theatergroep Fien uit het Cultureel Jaarprogramma: die moest omgevormd worden van podiumvoorstelling naar solo-schoolvoorstelling. Hoe gaat zoiets? Hoe zet je een coronaproof culturele activiteit neer en wat is de rol van Cultuur En School Nijmegen hierbij?

Het werk van Cultuur En School Nijmegen in coronatijd

Door de gevolgen van corona leven we in een bijzondere tijd waarin er veel wordt gevraagd van scholen, makers en culturele instellingen. Cultuur En School Nijmegen denkt hierin graag mee, en zoekt samen met de verschillende betrokken partijen naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Hoofddoel: zoveel mogelijk kinderen laten genieten van kunst en cultuur – veilig en coronaproof!

Maatwerk

Nog meer dan anders biedt Cultuur En School Nijmegen nu maatwerk, onder andere als gevolg van de regels op het gebied van schoolvoorstellingen in theaters. Daar mogen nu nog maar 30 bezoekers naar toe. We zoeken naar alternatieven die binnen de richtlijnen passen, zoals het verplaatsen van de locatie van een voorstelling van het theater naar in de school zelf.

Van in het theater naar op school

Dat vraagt ook veel flexibiliteit van makers. Hoe gaan zij hiermee om? We vroegen het Susanne Roos van theatergroep Fien. Zij heeft de voorstelling ‘Wakker’, oorspronkelijk bedoeld om gespeeld te worden door 2 acteurs in het theater, doorontwikkeld tot een solovoorstelling voor op school. Deze voorstelling is onderdeel van het Cultureel Jaarprogramma van Cultuur En School Nijmegen.

Transformatie van een voorstelling

“In het voorjaar ontstond het idee voor de doorontwikkeling van ‘Wakker’, om flexibel in te kunnen spelen op situaties zoals sluiting van theaters.”, vertelt Susanne. “Het kost een paar weken om zo’n solovoorstelling te maken. De teksten zijn vernieuwd, scènes zijn veranderd en de volgorde is veranderd.”

Verder moest ze creatief zijn met muziekopnames van liedjes die haar mede-acteur eerder live speelde. Susanne heeft de solovoorstelling kunnen ontwikkelen, omdat zij naast actrice ook schrijfster en regisseuse is. Voor haar collega-acteur is het natuurlijk niet leuk, maar voor de kinderen is het reuzefijn dat Susanne met haar voorstelling op de Nijmeegse scholen speelt in november.

‘Wakker’ van Theatergroep Fien

‘Wakker’ is bedoeld voor leerlingen uit groep 3 t/m 6, en wordt aangeprezen als ‘een voorstelling vol liedjes over dromen met je ogen open en zin hebben in de volgende dag’. Lees meer over ‘Wakker’ in de brochure van de Culturele Jaarprogramma’s en op de site van het impresariaat Buro Bannink.

 

Cultuur En School Nijmegen: goede cultuureducatie, ook in coronatijd

Mede dankzij de flexibiliteit en vindingrijkheid van scholen, makers en culturele instellingen kan Cultuur En School Nijmegen in deze lastige omstandigheden toch een sterk cultuureducatief programma neerzetten voor de leerlingen van Nijmeegse scholen.

Dit wordt gewaardeerd door de scholen. Een greep uit wat reacties:

"Bedankt voor zo’n snelle improvisatie, echt super."

"Wat een gedoe voor jullie, hè, dat alles nu op een andere manier georganiseerd moet worden. We vinden het wel erg fijn dat jullie je best doen om de programma’s op een alternatieve manier of door het te verzetten door willen laten gaan."

Ook (meer) cultuuractiviteiten op school? Bijvoorbeeld door mee te doen aan het Cultureel Jaarprogramma voor het primair onderwijs? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken: cultureeljaarprogramma@cultuurenschoolnijmegen.nl